Mișcarea Legionară în prezent (partea a 13-a)

hqdefault 300x225 Mișcarea Legionară în prezent (partea a 13 a)

Şi în prezent ce s-a întâmplat? Mişcarea Legionară a murit de tot sau mai există descendenţi?

Noi mai suntem, dar, cum să zic, poţi să zici aşa, că supravieţuieşte printr-o serie întreagă de bisericuţe din astea mici de dreapta, de extremă dreaptă, cum este Noua Dreaptă, este organizaţia lui Suru, Partidul Pentru Patrie, toate au suport sau, cum să spun, sunt pe principii legionare. Dar Mişcarea în sine, Mişcarea mare, organizată, ordonată, aşa cum a fost pe vremea lui Codreanu, a murit.

 

Şi aţi pomenit la un moment dat că s-au făcut greşeli şi crime. Se poate face o diferenţiere? Că mulţi spun că Corneliu Zelea Codreanu a fost un model creştin, iar Horia Sima a stricat legionarismul prin crime.

 

Mie imi este greu să vorbesc în această chestiune. Unele actiuni ale lui Horia Sima au dat multora de gandit. El a justificat că pentru a-l răzbuna pe Căpitan, după ce Căpitanul a fost executat în ritual masonic la Tâncăbeşti, Horia Sima a ordonat o serie întreagă de actiuni condamnabile. Şi a spus, asta ca să intimideze Siguranţa statului şi să-l elibereze pe Căpitan, dar se ştia deja, se anunţase, Carol a anunţat oficial că l-a omorât pe Codreanu. Numai că nu toţi au vrut să creadă atunci. Dar, cum să spun, legionarii adevăraţi, ăia au crezut, au ştiut că Căpitanul nu dă bir cu fugiţii. El a rămas aici şi a plătit cu viaţa crezul lui de o viaţă întreagă, n-a fugit. Pe când Horia a fugit! El a fugit în străinătate, a organizat acolo o organizaţie în Germania care i-a determinat pe nemţi să-i închidă pe legionari într-un lagăr, la Buchenwald. Toate acţiunile lui au obţinut rezultate contrare. Nu ştiu, mie îmi vine foarte greu să-l judec, însă nu mă pot abţine să nu recunosc. O greşeală enormă, pe care n-o s-o înţelegem niciodată noi, a fost că legionarii care au plecat din ţară, care au reuşit să scape de regimul şi de pedeapsa bolşevicilor – pentru că noi nu i-am iubit pe bolşevici, Mişcarea Legionară s-a născut din reacţie la bolşevism, nu din altceva; Și noi nu i-am iubit şi ei ne-au pedepsit, clar, pentru faptul că nu i-am iubit. Şi n-o să poţi să-i iubeşti niciodată, pentru că sunt demenţi, s-a dovedit, s-a demonstrat, vorba aia, quod erat demonstrandum, nu trebuie să mai argumentăm lucrul ăsta. Ei, deci ei au reuşit să plece acolo, să organizeze acolo o mişcare de susţinere a celor din ţară şi el îi trimite pe toţi să-i paraşuteze aici, în România, ca să organizeze rezistenţă. Dar rezistenţa era deja, în munţi, era organizată. Pentru ce i-ai mai trimis pe ăştia? Au fost înhăţaţi și după suplicii executați la Jilava, în faimoasa Vale a Piersicilor.

 

Dar rezistenţa din munţi era legată tot de Mişcarea Legionară?

 

Da, majoritatea, nu toată. Dar se ştie, legionarii au fost cei care au ajutat, care au participat, care s-au înrolat din capul locului, însă, în marea lor majoritate, a fost organizată de ofiţeri, de ofiţeri români activi. De pildă, mişcarea din Făgăraş, Dabija, a fost condusă de Dabija, un maior român. Dincoace, Arnăuţoiu, un ofiţer român. Dincolo a fost Blănaru, ăla, într-adevăr, era chiar legionar, dar organizase mişcarea tot ca ofiţer, fiind ofiţer în rezervă. Legionarii au fost cei care au participat, care, din capul locului, au intrat imediat în mişcarea de rezistenţă.

 

Şi asasinarea lui Duca?

 

Asasinarea lui Duca a fost o asasinare legionară în afară de ordinul lui Codreanu, deci fără ca el să fie consultat. Şi, cum să spun, a fost salutară numai pentru câţiva ani, pentru România, dar tot n-a folosit la nimic, pentru că Duca a fost asasinat, pentru faptul că avea două legi pentru care el a plătit cu viaţa din punctul de vedere al acestor trei legionari care au fost numiţi Nicadori, de la numele lor, era Nichi, Caranica şi Doru: Ni-Ca-Dor. Duca venise, el era, într-adevăr, mare mason şi venise cu ordin, cu dispoziţii. În primul rând să lichideze, nu să desfiinţeze, să lichideze Mişcarea Legionară, deci să asasineze capii – „Omorî-voi păstorul şi turma se va risipi” – pe principiul ăsta – şi să naturalizeze cele câteva sute de mii de evrei care, mai târziu, totuşi, au venit în ţară şi au fost naturalizaţi. Deci moartea lui Duca a fost inutilă din punctul ăsta de vedere. Însă, într-adevăr, Mişcarea a reuşit să-și spună măcar cuvântul. Pentru că Duca o lichida din faşă, înainte de a spune ce vrea şi de ce s-a înființat şi pentru ce luptă. A fost lovită şi desfiinţată în momentul când deja toată lumea – lumea de bună credinţă – ştia exact care este ţelul Mişcării: antibolşevismul şi apărarea ţării de bolşevism.

 

Dar se spunea că şi Codreanu ar fi omorât pe cineva.

 

Da, dar în legitimă apărare. Acolo a fost cine a tras mai repede. Au tras concomitent, a fost ucis cine a fost mai iute de mână. Manciu a fost ucis de cel cu ordin să-l lichideze pe Căpitan.

– Va urma –

(foaienationala.ro)

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://ortodoxiacaleaceadreapta.wordpress.com/2013/10/17/miscarea-legionara-in-prezent-partea-a-13-a/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: