10 ianuarie 1475 – Bătălia de la Podul Înalt (Vaslui)

Ziua de 10 ianuarie ar trebui să fie o zi importantă nu numai pentru români ci şi pentru europeni. În 1475, pe 10 ianuarie, Ştefan obţinea victoria de la Vaslui. Şi ce dacă? ,,Istoricii” noştri ne spun că n-a făcut mare brânză. Ce dacă papa îl numea pe Ştefan ,,atletul lui Christos”, ce dacă regele Ungariei şi-a asumat meritele victoriei şi ce dacă turcul recunoştea înfrângerea ca fiind una mare. Victoria a fost nesemnificativă, zic unii. FALS!!! Ar trebui ca toti să cunoaştem că lucrurile nu stau aşa, avem DATORIA să cunoaştem şi să nu ne lăsăm manipulaţi!

  Un lucru pe care nu l-am ştiut mult timp este că moldovenii lui Ştefan erau mult mai aproape de Dumnezeu decât suntem noi. Pregătirea moldovenilor nu a fost numai una fizică, nu şi-au pregătit numai armele, nu şi-au făcut numai planuri şi strategii, ci au contat şi postul şi rugăciunea. Iorga spune că toţi ,,se legară a posti patru zile cu pâne şi apă, dacă Dumnezeu va scoate din primejdie pământul ostenelilor lor.’’

Ce semnificaţie a avut această victorie?

,,Se cuvine ca măcar să ştim şi să înţelegem că dacă Dumnezeu nu ar fi oprit la Vaslui, prin  Ştefan şi eroii săi, oştirile ce cuceriseră Constantinopolul, astăzi toată Europa ar fi fost de mult turcită.”

Reclame
Published in: on 09/01/2011 at 19:51  Comments (2)  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ortodoxiacaleaceadreapta.wordpress.com/2011/01/09/10-ianuarie-1475-batalia-de-la-podul-inalt-vaslui/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Ştefan cel Mare are meritul de a fi pus capăt anarhiei interne ce se instaurase în Moldova după moartea lui Alexandru cel Bun. Totodată acelaşi mare voievod a reuşit să formeze un sistem de alianţe antiotomane, care vor ţine cam 15 ani Imperiul otoman departe de Europa Centrală.
    Da, bătălia din 1475 nu a însemnat pentru Imperiul otoman mai nimic, nu l-a zdruncinat din temelii, dar Ştefan cel Mare rămâne singurul monarh european neînvins ed MehmetII. El s-a plecat doar în faţa lui Bayazid II în condiţiile în care Polonia încheiase pace cu turcii.

    • Şi cu toate acestea, Ştefan i-a oprit pe turci să pătrundă în Europa! Oare a fost ,,mai nimic” pentru Imperiul Otoman?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: