Sfânta Muceniţă Marina

 Această Sfântă Muceniţă este prăznuită de Biserica noastră peste câteva zile, mai exact pe 17 iulie. Sfânta Marina era din Antiohia Pisidiei, fiind fiica una nascută a unui Edisie, popă idolesc. După ce a murit mama ei, a dat-o tatăl său pe seama unei femei; făcându-se ea de 12 ani, se ruga să înveţe credinţa creştinilor şi a învatat-o de la creştinii ce erau din acel sat. Iar când a fost ca de 15 ani, a poftit să săvârşească lupta muceniciei. Dacă a aflat de aceasta, ighemonul Olimvirie a trimis de a prins-o şi a bagat-o în temnită. Peste puţine zile, scoţând-o, a adus-o la judecata sa şi vazând-o s-a spăimântat cu totul de frumuseţile ei. Întrebând-o de unde este şi cum îi este numele, ea zise: „Marina mă cheamă, nascută şi crescută în Pisidia; şi cred în numele Domnului meu”. Acesta vrând să o ia de soţie o ispitea cu bogăţia, cu toate bunătăţile lumeşti spunându-i: ,,ascultă-mă şi cinsteste pe zeii cei nebiruiţi, pentru că de vei asculta sfatul meu, atunci îndată înaintea ochilor tuturor cetăţenilor te vei învrednici de mare cinste. Eu te voi lua de soţie şi toţi vor începe a te cinsti ca pe soţia mea cea iubită.” Nevrând ea a se lepada de Hristos, a poruncit şi a fost batută cu toiege fără milă până s-a rosit pământul de sângele ei; apoi au băgat-o în temniţă şi s-a făcut cutremur mare, încât se cutremura temniţa şi iată a ieşit dintr-o parte a temniţei diavolul în chip de balaur şuierând tare şi târându-se, părea că vărsa foc împrejurul sfintei. De aceea, speriindu-se ea foarte şi îngrozindu-se, ruga pe Dumnezeu. Atunci acel groaznic balaur s-a prefăcut arătându-se în chip de câine negru; iar sfânta, luându-l de păr şi găsind un ciocan, l-a bătut pe cap şi peste spinare până l-a slăbit. După aceasta diavolul a dispărut şi temniţa s-a luminat. Sfânta a văzut o cruce mare şi o porumbiţă albă deasupra ei, care în grăia ,,Bucură-te Marino, înţeleaptă porumbiţă a lui Hristos căci ai biruit pe vrăjmaşul cel rău… Bucură-te şi te veseleşte, fiica Sionului celui de sus, căci a venit ziua veseliei tale, în care, cu înţeleptele fecioare, vei intra în cămara cea nestricată a Mirelui Celui fără de moarte, a Împăratului ceresc!” Trupul Sfintei se vindeca de răni.
După aceasta, fiind adusă sfânta la a doua cercetare şi rămânând tare în credinţa lui Hristos, a fost supusă la multe chinuri pe care răbdându-le, ighemonul cu mânie i-a tăiat capul.

 La Sfânta Mănăstire Hurezi se află o parte din Sfintele Moaşte ale Sfintei Marina.

Reclame
Published in: on 13/07/2009 at 14:54  Lasă un comentariu  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://ortodoxiacaleaceadreapta.wordpress.com/2009/07/13/sfanta-mucenita-marina/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: